Om området

Om området

Almería provinsen blir mer och mer populär både som ett underbart semestermål och som en vacker och klimatmässigt idealisk plats att leva. Allt eftersom infrastrukturer i Europa fortsätter att utvecklas, med motorvägar som förbinder alla större städer och budget flygbolag som tävlar om att erbjuda de lägsta priserna, har nu de områden som tidigare ansågs vara lite utanför allfartsvägarna nu upptäcks. Ett sådant område som välförtjänt har vunnit popularitet är Almeria provinsen.

Första gångs besökare blir glatt överraskade av den enorma mängd denna provins har att erbjuda, och fler och fler människor upptäcker varje år inte bara solen, soliga stränder och kristallklart vatten utan även den naturliga skönheten i denna del av Spanien.

Det är ett land av geografiska kontraster med långa sandstränder och små avskilda vikar, öken områden och bördiga vidder med varierad vegetation och höga berg och omfattande slätter. På cirka en timme kan ni köra från snön i Sierra Nevada till den enda öknen i Europa (Sierra de Alhamilia).

Belägen på den sydöstra spetsen av den iberiska halvön vid stranden av Medelhavet, täcker Almeria provinsen ett område med 8.774 km2.Här skiner solen tretusen timmar under året, mer än någon annan del av Medelhavet.

Kanske var det på grund av den vackra naturen, klimatet, eller den geografiska situation som lett till att många olika civilisationer kommit till Almeria under historiens gång. Inverkan av araberna, som styrde dessa länder i nästan åtta århundraden, var den viktigaste av dem alla. Under denna period lyckades muslimer, kristna och judar leva tillsammans i harmoni och både kultur och konst blomstrade. Den arkitektoniska stilen i de vita byarna reflekterar detta inflytande.

Byggandet av Alcazaba (moriska citadell) genom beslut av Abderramán III år 955 var födelsen av dagens Almeria. Den nya staden, Al-Mariya (Mirror of the Sea), åtnjöt stor sjö-och kommersiell verksamhet och därför blev snart regionens huvudstad. Under 1900-talet upplevde Almeria en högkonjunktur från gruvdrift, särskilt bly (Sierra de Gádor) och järn.

Under de senaste åren har det skett stora socio-ekonomiska utvecklingar i Almeria provinsen, främst på grund av införandet av moderna jordbruksmetoder som har ökat produktiviteten flerfaldigt. Många sorters frukt, grönsaker och blommor odlas under plast växthus utspridda över tiotusentals hektar i Campo de Dalias och producerar cirka 250 miljoner kilo av grödor per år, varav de mesta exporteras till andra europeiska länder. Dessutom har brytningen av den berömda fina vita marmor från Macael (Sierra de los Filabres) som exporteras över hela världen, också spelat en stor roll. Slutligen har det utmärkta klimatet och skönheten i det mycket varierande landskapet hjälpt till att göra Almeria provinsen till en semester favorit för många spanjorer och utlänningar.

Almeria är ett område med en lång kulturhistoria som hålls vid liv så att man fortfarande kan njuta av den varierade folkloren och ett stort antal populära fiestas, alla arv från det förflutna. Lokala hantverk ger en stor variation av skickligt formade varor av keramik, marmor, esparto gräs, etc. Ett annat arv från det förflutna finns i de gastronomiska specialiteter i detta område och det berömda tapas som i många barer, tillhandahålls gratis med varje drink.

Almeria är också ett viktigt centrum för vetenskaplig forskning. Det spansk-tyska Astronomiska Centret (Calar Alto) ligger nära Gérgal i Sierra de los Filabres och har de mest kraftfulla teleskopet i Europa. I Tabernas finns ett antal solkraftverk för återvinning av sol energi. Det finns också många väderkvarnar och ett projekt för att utvärdera lönsamheten för konvertering av agaves plantan till etanol.

En av fördelarna med Almeria kusten är dess förmåga att kombinera komfort av den urbana utvecklingen i det natursköna naturliga områden som har lämnats helt orörda. En sådan plats är ett stort område med saltsjöar och sanddyner kallat Punta Entinas som bebos av änder, måsar och flamingor samt många andra fågel arter.
Bara lite väster om Punta Entinas ligger staden Almerimar, en modern välplanerad turistkomplex med flera kilometer strand med kristallklart vatten och en fin marina med över 1.000 platser.

Den mest sydöstliga punkten i Spanien är Cabo de Gata. Omgivningen är en naturpark som övergår till ökenområden i Campo de Tabernas. Här fanns en blomstrande filmindustri där många västernfilmer liksom klassiker som Lawrence av Arabien gjordes, och flera film städer, byggdes upp i samma stil som i den gamla Vilda Västern, några har bevarats och är öppna för allmänheten och, “för en hand full av dollar” erbjuder de återskapandet av Vilda Västern, med eldstrider, etc.

ANDALUSIEN

En gång Spaniens fattigaste region, Andalusien, är nu en av de mest populära turistmålen i Europa.
Detta tack vare sina sandstränder, vackra natur, spektakulära bergskedjor, fantastiska monument och uppsluppna människor som lever livet fullt ut och är välkända för sin livsglädje, värme och gästfrihet.

Andalusien är hem för tjurfäktning och flamenco, som bäst kan avnjutas vid regionens otaliga ferias och romerias. Det är också ett land med stora traditioner och myter som att Don Juan och Carmen föddes här.

Det kanske mest unika med denna fascinerande region är resterna som finns kvar av morerna som ockuperade den här delen av halvön i mer än sju århundraden. Det mest berömda av sina monument är, utan tvekan, Granadas Alhambra

Andalusien har 750 kilometer kuststräcka, varav 70% är sandstränder, indelad i fyra områden. Costa de la Luz ligger längs Atlantkusten väster om Gibraltar, medan Medelhavs kusten, bestående av Costa del Sol, Costa Tropical och Costa de Almeria, erbjuder mildare genomsnittliga klimat med mindre vind och högre vattentemperaturer. Här skiner solen mer än 320 dagar varje år

Andulacia erbjuder besökarna ett extremt varierat utbud:
från gyllene stränder till vackra bergskedjor och dom berömda “vita byarna med deras rikedom i folktron. Det finns stora möjligheter för de flesta sporter: från snowboard i Sierra Nevada till dykning i Medelhavet, eller bara njuta av några av de bästa golfbanorna i Europa, allt finns här.

Andalucia är en region av häpnadsväckande kontraster och stor charm. Ändå är detta mystiska hörn av Europa så lätt att nå med flyg, med hundratals charterflyg som anländer varje vecka, eller med bil genom motorvägs nätet som förbinder regionen med resten av Europa.